r.
 

Poznaj grzyby - unikniesz zatrucia



Zbieranie grzybów jest wspaniałym pretekstem do wyjścia z domu, ruchu na świeżym powietrzu i spaceru po lesie. Same grzyby mają wyjątkowe walory smakowe i zapachowe, doceniane przez wiele osób. Niestety, mogą stać się również przyczyną poważnych zatruć pokarmowych prowadzących nawet do śmierci. Podczas grzybobrania należy więc przestrzegać kilku podstawowych zasad:
 

  • zbierać i spożywać tylko te grzyby, które znamy,

  •  

  • przy słabej znajomości grzybów ograniczyć się do grzybów rurkowych, mających na spodniej stronie kapelusza warstwę przypominającą gąbkę, w Polsce nie występują spośród nich gatunki silnie trujące, a w razie pomyłki człowiek nie umiera,

  •  

  • stosować zasadę ograniczonego zaufania do własnych wiadomości i w przypadku jakichkolwiek wątpliwości grzyb bezwzględnie wyrzucić - wśród ofiar zatruć są również doświadczeni grzybiarze !!!

  •  

  • nie zbierać grzybów zbyt młodych z nierozwiniętymi owocnikami , co może prowadzić do pomyłki w ich identyfikacji, ani grzybów starych lub zepsutych,

  •  

  • owocniki wykręcać z podłoża w całości wraz z trzonem, co umożliwi identyfikację na podstawie ważnych cech charakterystycznych, a samą grzybnię uchroni przed zniszczeniem,

  •  

  • zebrane grzyby zbierać do przewiewnych koszyków, w torbach foliowych łatwo ulegają zaparzeniu i zepsuciu, a wówczas nawet jadalne mogą wywołać zatrucia,

  •  

  • nie spożywać grzybów na surowo, przyrządzać je po wstępnym obgotowaniu i odlaniu wody,

  •  

  • potrawy z grzybów spożywać na świeżo, bowiem łatwo się psują i szybko powstają w nich szkodliwe substancje,

  •  

  • potrawy z grzybów sa ciężkostrawne, nie należy podawać ich dzieciom, osobom w starszym wieku oraz osobom ze schorzeniami układu pokarmowego.

 

Uwaga !!! W przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do identyfikacji grzybów zebranych na własny użytek istnieje możliwość nieodpłatnego potwierdzenia prawidłowości identyfikacji w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Jaśle.
 

Postępowanie przy podejrzeniu zatrucia grzybami

 

W przypadku wystąpienia po spożyciu grzybów takich objawów jak bóle głowy, bóle brzucha, uporczywe wymioty i biegunka należy niezwłocznie:
 

  • sprowokować wymioty (np. woda z solą) aż do całkowitego opróżnienia żołądka, nie podawać przy tym żadnych leków, mleka ani alkoholu,

  •  

  • zabezpieczyć resztki potrawy oraz materiał od chorego (wymiociny) na potrzeby diagnostyki laboratoryjnej,

  •  

  • natychmiast skontaktować chorego z lekarzem, najlepiej w szpitalu.

  •  

Uwaga !!! Przy zatruciu muchomorem sromotnikowym następuje faza czasowego ustąpienia wymienionych objawów i polepszenia stanu zdrowia, po czym ma miejsce gwałtowne pogorszenie. Podjęte w porę leczenie może uratować choremu życie!!!


 

 

Copyrights © PSSE w Jaśle, All rights reserved

 

webDesign